خواص انجیر

 

جایگاه انجیر در آیات و احادیث

خداوند در آیه اول سوره مبارکه تین به انجیر و زیتون قسم یاد کرده است. این سوگند پرمعنایی است زیر انجیر دارای ارزش غذایی فراوانی است و لقمه‌ای است مغذی و مقوی برای هر سن و سالی و خالی از پوست و هسته و زوائد. در حدیثی از امام رضا علیه‌السلام آمده است: انجیر بوی دهان را می‌برد، لثه‌ها و استخوانها را محکم می‌کند، مو را می‌رویاند و درد را برطرف می‌کند و با وجود آن نیاز به دارو نیست. و نیز فرمود: انجیر شبیه‌ترین اشیا به میوه‌های بهشتی است. 


اصل و قدمت گیاه

موطن اصلی درخت انجیر در دنیای قدیم یعنی اروپا- آسیا در نواحی مدیترانه می‌باشد و به همین جهت آن را جزء میوه‌های مناطق نیمه گرم طبقه بندی می‌کنند. درخت انجیر بسیار قدیمی است. آثار این درخت در آخر عهد دوم (کرتاسه) دیده شده و در عهد چهارم در اطراف دریای مدیترانه مورد کشت قرار گرفته است. در مصر از 2800 سال قبل از میلاد مسیح کاشت درخت انجیر موسوم بوده است.

یهیودیان قدیم نیز درخت انجیر را می‌شناخته‌اند و از یک نوع انجیر که فیکوس سیکوروس می‌باشد در توارت ذکر شده است. یونانیان قدیم نوع اصلاح شده این درخت را تحت نام انجیر آتیک (Attic) می‌شناخته‌اند و رومیها این درخت را با معتقدات مذهبی خود مخلوط کرده آن را نشانه سعادت و پیشرفت و ترقی روز افزون می‌دانسته‌اند.

منبع 

 

درمان بیماری ها با انجیر

1-   اگر تازه یا خشک آن با مغر تخم گل رنگ و کمی بوراکس (75/0 گرم) مخلوط و خورده شود ، مسهل قوی اخلاط غلیظه است .

2-   ضماد تهیه شده از خشک آن با آرد جو و گندم برای تحلیل ورم بناگوش و دمل ها مفید است .

3-   دم کرده آن با شنبلیله برای سیاه درد و خشونت سینه بسیار نافع است و اگر دم کرده آن را با سداب تنقیه کنند برای رفع دل پیچه مفید است .

4-   ضماد شیرابه با لاتکس انجیر با شنبلیله برای نقرس سرد و با آرد جو برای جرب پوست یا جراحت نافع است ، در ضمن مالیدن آن برای جلوگیری از ریزش مو مفید می باشد .

5-   اگر انجیر را نه روز در سرکه بخیسانید و هر روز 5 عدد آن را با سرکه بخورید و بعضی از آن ها را کوبیده ضماد نمایند برای تحلیل ورم طحال خوب است .

6-   چون انجیر برای کبدهای ضعیف مضر است لذا اشخاص با کبدهای ضعیف باید انجیر را با گردو بخورند مقدار خوراک آن از انجیر خشک تا 150 گرم و از انجیر تازه  تا 450 گرم است

7-   قهوه انجیر برای تهیه آن انجیر را بو داده و ساییده به صورت قهوه در می آورند برای ذات الریه حاد ، نزله ، برونشیت و سیاه سرفه تجویز می شود .

8-   در چین با میوه کمی نارس انجیر و گوشت پخته درست می کنند که خیلی مقوی است و ترشح شیر را افزایش می دهد .

9-   استورات معتقد است که برگ انجیر کمی سمی است ولی اگر در آب جوش بریزید تا بخار کند ، بخور آن برای بواسیر متورم و دردناک نافع است . سایر دانشمندان فقط گفته اند که برگ انجیر برای معالجه بواسیر به کار می رود یا از شیره برگ و دمبرگ آن برای معالجه بواسیر استفاده می شود

10- جوشانده برگ انجیر برای درمان و تسکین درد شکم خوب است و اگر آن را روی بواسیر بریزید نافع است .

11- لاتکس یا شیرابه انجیر برای زگیل و بواسیر و میخچه نافع است ، محلول جوشانده برگ انجیر حشره کش است .

12- 50 گرم انجیر زرد را گرفته و در مدت 15 دقیقه در 500 گرم شیر بجوشانند و صاف کرده و طبق میل بیمار شیرین کنند این غرغره برای ورم های حلق خیلی نافع است .

13- 10 گرم  گرد 4 میوه سینه ای (خرما ، انجیر ، کشمش و عناب) را گرفته در مقداری آب بجوشانند تا پس از صاف کردن 500 گرم جوشانده به دست آید . این جوشانده برای نرم کردن سینه و رفع درد سینه نافع است

14- انجیر خشک کمتر از انجیر تازه ملین است اما ارزش غذایی بیشتری دارد و برای کودکان و افرادی که در دوره نقاهت بیماری قرار دارند بسیار قوی است .

15- اگر 5 تا 8 دانه انجیر خشک را از وسط نصف کرده روغن زیتون و چند قطره آبلیموی تازه به آن بیفزایند و صبح ناشتا بخورند وضع معده را مرتب می کند .

16- از جوشاندن انجیر در شیر شربتی به دست می آید که برای تحریکات و التهابات گلو و مخاط دهان و تورم لثه خوب است .

17- جوشانده پوست انجیر در درمان اسهال های خونی و جوشانده شاخ های جوان آن در رفع استسقا اثرات مطلوبی دارد .

18- افلاطون به قدری انجیر را دوست می داشت که بعضی انجیر را دوست فیلسوفان می نامند . سقراط نیز انجیر را رساننده مواد مفید و دفع کننده مواد مضر می دانسته است . جالینوس رژیم خاصی از انجیر را برای پهلوانان منظور می داشته است و به پهلوانان روم و یونان قدیم نیز انجیر داده می شده است .

19- برای درمان یبوست و خشکی مزاج با استفاده از انجیر می توان 5 تا 10 عدد انجیر خشک را در آب تمیز یا روغن زیتون خیسانده و به مدت 2 ماه صبح ناشتا میل نمود ، نیز بهتر است چهار انجیر خشک را در لیوانی که یک چهارم آن شیر یا آب است بپزد ، همین که محتوی آن به یک چهارم رسید و با جوشیدن حجم آن کم شد آن را صاف کنید و شیره آن را مصرف نمایید .

20- از شیره انجیر می توان به عنوان قند طبیعی برای کودکان استفاده کرد زیرا انجیر دارای تمام خواص قندهای طبیعی است و از آن مرباهای بهداشتی تهیه می شود .

21- انجیر پخته شده در بهبود آبسه های دهان و دندان و لوزه و کاهش تب موثر است .

22- در یک روش پزشکی به نام مونودیت (monodit) برای درمان زخم معده از رژیم تکی مخلوط مساوی عسل و انجیر به مدت لازم استفاده می شود .

23- در درمان اسهال و کلیت نیز می توان انجیر پخته به کار برد .

24- برای نرم کردن سینه و روده ها 40 تا 120 گرم انجیر خشک را با یک لیتر آب جوشانده و در موارد زکام های شدید ، تورم حنجره و برونشیت های مزمن داده می شود و به صورت مضمضه جهت تورم لثه و تحریکات گلو مفید است .

25- اگر شاخه های نازک درخت انجیر را در آب بجوشانند برای نرم کردن مزاج کودکان مفید است ، به علاوه این جوشانده آب جمع شده در بافت های بدن را خارج می سازد . لذا در بیماری استسقا تجویز می شود و اگر آن را با عسل شیرین کنند در تورم و درد گلو موثر است .

26- دم کرده برگ درخت انجیر به مقدار 25 تا 30 گرم در لیتر آب ، مسکن سرفه می باشد .

27- خوردن انجیر خشک فکر را توسعه می دهد .

28- در قدیم ، اعراب سفلیس را به وسیله انجیر و مغز بادام به همراه پرهیز از خوردن خوراک های زیانمند ، درمان می کردند .

29- اگر انجیر تازه را صبح ناشتا میل کنند و در این عمل مداومت نمایند برای افزایش هوش کوودکان مفید است .

30- خیسانده انجیر خشک برای افزایش اشتها خوب است .

31- چهل روز صبح ناشتا اگر انجیر با انیسون خورده شود معرق و مسکن حرارت است

32- انجیر خشک را سوزانده و سوخته آن را با کمی روغن بر سر خضاب نمایید ، موهای سفید را مشکی می کند .

33- انجیر را له کرده و با کمی عسل به صورت ضماد مصرف کنید ، لک و پیس و کبودشدگی زیر چشم را درمان می کند .

34- انجیر تازه را با آرد جو خمیر کنید . بعد گرم نموده و تا گرم است ضماد کنید ، درد عضلات را تسکین می دهد و سر دمل و سوزه را باز می کند .

35- انجیر را بکوبید و با بوره مخلوط نموده و ضماد کنید ، گند طاول را درمان می کند .

36- انجیر را در سرکه پخته و ضماد کنید ، خشک شدگی زخم را برطرف می سازد .

37- آب پز انجیر با کف فراوان خردل ، مخلوط شود و در گوش بچکانند ، صداهای گوش را می خواباند .

38- شیر انجیر بر جای نیش عقرب و رتیل مفید است .

39- خوراک انجیر با شیرین بیان مسهلی قوی است

40- خوراک انجیر با مغز گردو مقوی قدرت جنسی است .

41- در داروهای طب جدید شربت انجیر ، ملین معده و مقوی کودکان است و نامش fig syrup (شربت انجیر) معروف است .

42- دم کرده برگ درخت انجیر با گل محمدی برای صغف اعصاب مفید است .

43- پوسته پوسته شدن جلد را شفا می بخشد . برای این منظور باید برگ خشک کرده درخت انجیر را کوبیده در سرکه خیس نموده بر پوست بمالند .

44- خوردن انجیر در درمان پروستات بسیار موثر و مفید است .

 

منبع:  مجله باغدار شماره31

 

ارزش غذایی انجیر

انجیر، قند زیادی دارد. 50 درصد انجیر خشک را قند تشکیل می دهد. همچنین منبع خوبی از پتاسیم ، منیزیم  ، کلسیم  ، فسفر  و ویتامین های C  , B , A  است.

انجیر منبع غنی فیبر غذایی می باشد. لیگنین یک نوع فیبرغذایی غیرمحلول است که به مقدار زیاد در انجیر وجود دارد و نقش عمده ای در جلوگیری و رفع یبوست دارد.

انجیر منبع غنی فیبر غذایی و نیز منبع خوبی از منیزیم ، کلسیم ، فسفر و ویتامین های C , B , A است.

سایر خواص غذایی انجیر عبارتند از :

1- از انجیر می توان در رژیم های غذایی خاص مثل رژیم کم چربی ، کم سدیم ، پرفیبر ، کاهش وزن ، دیابتی و حتی رژیم غذایی مدیترانه ای استفاده کرد.

2-انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوه ها بدون کلسترول است.

3-40 گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان از خرد شده ی آن، معادل یک واحد میوه است.

4-  5.1عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا 15 گرم کربوهیدرات است که کربوهیدرات آن از گلوکز و فروکتوز تشکیل شده است.

5- انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد و هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین می کند که بیش از هر نوع میوه تازه یا خشک می باشد.

6- انجیر بیش از سایر میوه ها املاح دارد. 40 گرم انجیر تازه دارای 244 میلی گرم پتاسیم ( 7 درصد نیاز روزانه ) ، 53 میلی گرم کلسیم ( 6 درصد نیاز روزانه ) و 2/1 میلی گرم آهن ( 6 درصد نیاز روزانه ) می باشد.

 

انجیر و ورزشکاران:
بر اساس نتایج پژوهشی جدید در مصر، انجیر تازه یا خشک بهترین ماده انرژی زا برای ورزشکاران است. نیم ساعت پس از خوردن انجیر، قند آن به راحتی جذب بدن می شود و انرژی مورد نیاز ورزشکاران تأمین می شود.
انجیر تازه حاوی پتاسیم و کلسیم و آهن و ویتامین های گروه «ب» است که برای سلامت پوست و عضلات و اعصاب مفید است.
انجیر خشک حاوی مواد غذایی غلیظ شده است و میزان ویتامین ها و مواد معدنی و کالری آن بیشتر از انجیر تازه است ( در حدود ۶برابر) ماده پکتین انجیر خشک کلسترول خون را کاهش می دهد.

 

خواص برگ انجیر
۱-برگ پخته درخت انجیر ملین است .
۲-برگ انجیر را له کنید و برای برطرف کردنناراحتیهای گوارشی استفاده کنید

3-برای برطرف کردن ورم و تومورهای مختلف برگ انجیر را روی این قسمت ها بگذارید .
۴-جوشانده ساقه های جوان درخت انجیر آب اضافی را از بدن خارج می کند .
۵- برای درمان اسهال های ساده و خونریزی های مختلف از جوشانده پوست تازه درخت انجیر استفاده کنید .

حضرت علی (ع) می فرمایند : انجیر برای باد قولنج مفید است. در روز از آن زیاد بخورید ، ولی در شب کم بخورید.

در حدیثی از امام محمد باقر (ع) آمده است که فرمود:بر کبد "حزقیل" پیامبر زخمی ظاهر شد که او را آزار می داد. خداوند به او وحی کرد که شیره انجیر را بگیر و بر سینه خود بمال. وی نیز این کار را انجام داد و بهبود یافت.

در حدیثی ازامام رضا (ع) چنین آمده است که :انجیر بوی بد دهان  را از بین می برد ؛ استخوان را محکم می سازد؛ باعث رویش مو  می شود ؛ درد را بر طرف می کند و با وجود انجیر دیگر به دارو احتیاج نیست.

 

 

خواص شیره درخت انجیر
۱.مسهل بسیار خوبی است .
۲.دارای دیاستازهای مختلفی است و برای نرم و تدر کردن گوشت بکار می رود .
۳.شیره درخت انجیر را اگر بمدت چند روز روی زگیل و یا میخچه پا بگذارید آنرا از بین می برد .
۴.برای معالجه بیماریهای پوستی مفید است .
۵.شیره درخت انجیر را با زرده تخم مرغ و یا روغن مخلوط کنید و روی زخم ها بگذارید باعث التیام آنها خواهد شد .

 

مضرات

انجیر برای کبدهای ضعیف مناسب نیست و آنهائیکه کبد ضعیف دارند باید انجیر را با گردو بخورند.
زیاده روی در مصرف انجیر تولید نفخ شکم و اسهال کرده و برای چشم نیز مضر است .

 

اطلاعات بیشتر